PROIECTE

    

  În cadrul Bibliotecii Comunale Hangu proiectele au devenit o necesitate de prim rang.
            Proiectul ”Ludoteca - speranța unui zâmbet” a fost finanțat de către Asociația KGSC Community, care au dotat Ludoteca Hangu cu două rafturi, jocuri și 6 șase cutii cu jucării.
              Proiectul Gepeto a fost inițiat de către Asociația KGSC Community, în parteneriat cu Biblioteca Comunală Hangu.                                                                                                         Înființarea Clubului de voluntari ”Bibliofan” a fost unul dintre proiectele de început. Biblioteca Hangu s-a bucurat întotdeauna de sprijinul necondiționat al utilizatorilor ei, dar am crezut de cuviință că ar trebui, la un moment dat să poarte un nume, pentru a fi ușor de identificat, dar și pentru a-i motiva.
             Prima activitate de voluntariat a avut loc în cadrul Proiectului ”Mesagerii Biblionet” - prin care am urmărit informarea membrilor comunității despre noul serviciu înființat la Biblioteca Hangu, în urma materializării Programului Biblionet. Cu această activitate am câștigat concursul național ”Și eu sunt bibliotecar!” la Secțiunea fotoreportaj: ”O fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte” obținând un aparat de fotografiat.
              În cadrul Programului eCultura, inițiat de MTSC, prin Proiectul Economia Bazată pe Cunoaștere, am materializat Proiectul ”Biblioteca pentru toți”, inițiat de Primăria Palanca, în parteneriat cu Biblioteca Hangu și cu Școala Palanca. În urma acestui proiect 16 tineri au invățat să utilizeze echipamentele IT, dar au fost informați și despre importanța lecturii în viața de zi cu zi.
      
”Jucării pentru copiii triști”- copiii din Hangu au adunat jucării pe care voluntarii le-au dăruit copiilor care au uitat să zâmbească, de Moș Nicolae.
”Micii artiști” – la atelierul nostru de creație facem ornamente de Crăciun, mărțișoare, felicitări, origami…
”A venit să vă urăm!” – este spectacolul de tradiții ș obiceiuri de Anul Nou, inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Șoala Hangu, Școala Buhalnița și Asociația Culturală Hangu.

”E-Arhiva comunității noastre” – O arhivă are o importanță majoră în viața unei comunități pentru că din acest depozit de documente, manuscrise, hărți, lucrări de cercetare, cărți, fotografii și, nu în ultimul rând, înregistrări video, în care comunitatea își are rădăcinile, își trage seva existențială, conturându-și identitatea, scriindu-și istoria, cunoscându-și trecutul, păstrându-și tradițiile și obiceiurile, pentru a-și construi prezentul și a pune temelie viitorului. Această E-arhivă va reprezenta de fapt o poartă de acces, în primul rând pentru noi, membrii comunității, spre cunoașterea localității în care trăim, a oamenilor care au fost și sunt pe aceste locuri, o poartă de acces spre cunoașterea istoriei acestor ținuturi, a tradițiilor și obiceiurilor noastre, dar, foarte important, consider eu, și o poartă de acces  către noi, deschisă tuturor, o poartă care să le permită doritorilor să ne cunoască așa cum am fost și așa cum suntem, și, de ce nu, poarta noastră de acces către viitor, prin deschiderea de noi conexiuni, de noi oportunități.
”Biblioteca altfel” – la bibliotecă se petrec în ”Săptămâna altfel” o sumedenie de activități.
”Clubul de vacanță” – este un alt proiect la care țin enorm. Nu pierdem nici o zi de vacanță. Uneori ne mai și jucăm, dar cel mai mult citim cărți de cultură generală.
”Vreau să știu limba engleză!” – este proiectul care se desfășoară doar în vacanța de vară. Doritorii învață limba engleză gratis.
”Cărțile - prima opțiune” – este proiectul prin care indiferent ce facem  la ludotecă, primele 20 de minute le dedicăm cărților, despre care povestim, pe care le povestim, vorbim despre personaje preferate, despre cărți preferate, despre recomandări pe care le argumentăm.                                                                                                                                         .
”Suntem excepționali pentru că citim” – o campanie prin care vreau să motivez copiii să citească.
”Cheia bibliotecii” – este un alt proiect drag pentru că voi motiva copiii să sprijine, să susțină biblioteca și să fie modele pentru ceilalți.
”Căutătorii de comori” este un proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Asociația Culturală Hangu și cu Fundația Culturală ”Gavriil Galinescu”, care se adresează în mod special elevilor. Cei care vor să se implice în acest proiect trebuie să adune fotografii vechi, obiecte utilizate în trecut de către locuitorii comunei Hangu ( linguri de lemn, oale de lut, ulcele, obiecte folosite la prelucrarea lânii, lămpi, opaițe, piese din costume populare, etc.). Copiii vor învăța să identifice și să scoată la lumină și să valorifice comorile  din zona noastră – cu care vom realiza mai întâi o expoziție, apoi vom folosi aceste obiecte pentru dotarea ”Muzeului nostru etnografic ”. Pentru această vor fi recompensați cu cărți noi, oferite în cadrul proiectului ”Cărțile, mai aproape de copii!”, finanțat de Fundația ”Mereu Aproape”. Le doresc tuturor mult succes.

ü  ”Dor de Eminescu” – proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Asociația Culturală Hangu, Școala Hangu și Biblioteca Școlară Hangu, care urmărește omagierea marelui nostru poet. În cadrul acestui proiect copiii pot vizita expoziția de grafică cu desene aparținând marelui artist Mihai Cătrună, pot urmări un recital de poezii dedicate marelui poet și informații despre viața și opera acestuia sau pregătesc ei materiala informative despre viața și opera marelui poet sau recită poezii aparținând poetului nepereche.

ü  24 ianuarie – ”Mica Unire” – proiect iniția de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Școala  Hangu, ce urmărește derularea unor activități care să îi determine pe copii să înțeleagă importanța, rolul și locul Micii Uniri și a domnitorului Al. I. Cuza, în istoria poporului român.

ü  ”ZICI 2021” – proiect inițiat la nivel internațional, în care Biblioteca Hangu este partener și care urmărește ca în fiecare an, în luna februarie, într-o anumită zi să se desfășoare activități legate de carte și lectură. De data aceasta proiectul a purtat numele ”ZICI pentru pitici”.

ü  ”Prima atestare documentară a comunei Hangu – 13 februarie” – proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Școala Hangu, care se desfășoară prin întâlniri cu elevii cărora li se prezintă pagini din istoria locală.

ü  ”Hristos – Lumina Lumii” – proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Parohia Hangu  și Școala Hangu.                                                                                                                    ”Micii Artiști” – proiect inițiat de Biblioteca Hangu în cadrul căruia voluntarii și copiii talentați desenează, pictează, fac string art, origami,  realizează felicitări și ornamente din hârtie colorată, pentru prietenii bibliotecii care ne trimit dulciuri, rechizite și jucării.

ü  ”De dragul tău, măicuță” – proiect inițiat de înv. Caia Dumitrina, care, împreună cu elevii, realizează un mic program artistic dedicat zilei de 8 martie.

ü  ”Ora de religie, la bibliotecă” – proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Școala Hangu, împreună cu  prof. de religie Mihaela Afloarei, în cadrul căruia, o parte dintre orele de religie de la clasele mici se desfășoară la bibliotecă.                                                                ”Hangu - file de istorie”  -  este un proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Fundația Culturală Gavriil Galinescu, Asociația Culturală Hangu, Școala Hangu, Biblioteca Școlară  Hangu, un proiect care începe în luna februarie, când a fost atestată documentar comuna Hangu, printr-un  Act  de cancelarie, emis de către domnitorul Ștefan cel Mare, la 13 februarie 1458 și  se desfășoară pe durata întregului an școlar. În cadrul acestui proiect au loc întâlniri cu elevii în care se prezintă lucrări succinte despre istoria acestui ținut, au loc prezentări video cu fotografii din "E-Arhiva comunității noastre" , dialoguri despre istoria acestor locuri.                      

ü  ”Ludoteca – primul pas către prietenia cu cărțile” – proiectul inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Asociația KGSC, se derulează în fiecare zi, când micuții se află la ludotecă și urmărește apropierea empatică a acestora de cărțile viu colorate din ludotecă. Efectul este uimitor. Cărțile le vor deveni foarte repede prietene nedespărțite și nu vor mai renunța la ele niciodată. Uneori, în locul jucăriilor găsesc doar cărți. Orice schimbare reprezintă o provocare pentru ei și sunt foarte încântați, momente în care am grijă să îi apreciez și să îmi exprim admirația față de ei..  Îi motivez astfel, iar inițiativa lecturii pornește, de cele mai multe ori, surprinzător, de la unii dintre ei, chiar dacă, în jur toți ceilalți se joacă.

ü    Voluntarii ”Bibliofan” (voluntarii bibliotecii) este înființat oficial în anul 2010. Pentru că voluntarii sunt minori, Contractul de voluntariat este semnat și de către unul dintre părinți. În fiecare an, voluntarii ”Bibliofan” primesc noi membri, cărora le explică drepturile și obligațiile pe care le au ca voluntari ai bibliotecii. Voluntarii ”Bibliofan” propun un program de activități la începutul fiecărui an calendaristic, activități printre care se numără grija față de fondul de carte al bibliotecii, activitatea de ecologizare ”Voluntarii Bibliofan iubesc natura!”, care are loc în fiecare an în apropierea ”Zilei Pământului” (22 aprilie), confecționarea de felicitări de 1 martie și de Crăciun, în semn de mulțumire pentru cei care ne sprijină mereu, răspund prompt la toate solicitările mele și ori de câte ori este nevoie de ajutorul lor. La finalul anului școlar primesc, în semn de recunoștință pentru efortul depus, diplome și cărți.

ü  ”Căutătorii de comori” - este un proiect inițiat de Biblioteca Hangu împreună cu prof. de istorie Ungureanu Dumitrița și urmărește implicarea copiilor, în special și a membrilor comunității în general, pentru a duna fotografii, obiecte vechi, documente, pentru a înființa un muzeu etnografic, dar și pentru a completa baza de date care se referă la tot ce ține de istoria, cultura, obiceiurile, tradițiile și viața locuitorilor comunei Hangu, bază de date ce poartă numele ”E-Arhiva comunității noastre”. Copiii și cei interesați învață astfel o parte din istoria acestui ținut, dar și să respecte, să păstreze și să promoveze cunoștințele și informațiile despre comuna Hangu. Urmărim deplasarea elevilor la ruinele care au mai rămas din ”Catedrala de la Hangu”, în anii în care apele scad atât de mult încât ruinele, ascunse în adâncul lacului, rămân pe uscat.

ü  ”Hangu – lacrimi din adâncuri” - în februarie 2017 am lansat un alt proiect, care face parte integrantă din proiectul ”Hangu – file de istorie”, poartă titlul ”Hangu – lacrimi din adâncuri” și face referire la cea mai tristă pagină din istoria Comunei Hangu, respectiv perioada strămutării. Proiectul se derulează cu sprijinul nemijlocit al doamnei profesor UNGUREANU DUMITRINA AUGUSTINA și urmărește culegerea de date, informații și fotografii grăitoare pentru acea vreme. În proiect sunt implicați membrii Cercului de geografie și istorie ”Gheorghe Iacomi” – elevi ai Școlii Gimnaziale Hangu. O parte dintre elevi au devenit mici reporteri, pentru că au stat de vorbă cu oameni care au trăit acele vremuri triste și i-au înregistrat. Mărturisirile acestor oameni constituie la rândul lor „comori“, nu doar pentru că aduc în prezent momente sui generis din trecut, ci și pentru că simți pasiunea și dăruirea care vibrează în sufletele lor când povestesc despre lucruri frumoase și poți percepe cu ușurință tristețea, durerea și emoțiile care îi copleșesc, atunci când își amintesc despre strămutare… Ei, acești oameni, onești și demni, care nu au lăsat nimic la voia întâmplării, cu sufletul frumos și curat și cu mâinile bătătorite, ei sunt și rămân adevăratele noastre modele de viață.

ü  ”ORA să ȘTIM” este un proiect lansat anul trecut de către Fundația Progress și Asociația OvidiuRo. Ca partener, Biblioteca Hangu, împreună cu Școala Hangu, a desfășurat, în cadrul acestui proiect o gamă foarte diversă de activități, atât cu elevii, cât și cu preșcolarii, printre care aș aminti ”Autobuzul magic – corpul uman”, Autobuzul magic – în adâncul oceanelor”, ”Crocodilul și dentistul”, ”Luly și căsuța din copac”, ”Cei șapte papă lapte”, ”Omida mâncăcioasă”, ”Gărgărița morocănoasă”, ”Păianjenul cel harnic”, etc. toate aceste activități au avut ca suport didactic cărțile oferite de cele două ONG-uri.

ü  Trupa ”Ecoul Hangului” – preocuparea de a promova frumoasele noastre tradiții și obiceiuri, așa cum erau cunoscute înainte de strămutare,  a prins viață, la bibliotecă, odată cu decizia celor 5 copii talentați, de a forma o trupă..

ü  Grupul vocal ”Izvorașul” – a luat ființă la bibliotecă, în luna ianuarie și este format din patru fetițe gata oricând să susțină un recital de cântece și poezii.

ü  ”Cărțile, mai aproape de sufletul copiilor” – proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Primăria Hangu, Asociația Culturală Hangu, Școala Hangu și Biblioteca Școlară Hangu, prilejuit de Ziua Mondială a cărții, proiect ce se desfășoară pe mai multe etape, respectiv, concursul ”Cartea, comoara fantastică din bibliotecă”, ce urmărește evidențierea și premierea celor mai pasionați cititori, care devin ușor, un model pentru ceilalți, campania pro lectură, ”Suntem excepționali pentru că citim”, promovarea celor mai devotați voluntari ”Bibliofan” și a celor mai fideli ai bibliotecii, la intrarea în bibliotecă, pe un panou ce poartă titlul ”Prietenii bibliotecii” și pe care se află fotografiile acestor copii.

ü  ”Cercul de geografie și istorie Gheorghe Iacomi” – un proiect inițiat de profesor de geografie Dumitrița Ungureanu – Școala Hangu, în parteneriat cu Biblioteca Hangu, unde se desfășoară toate întâlnirile cu elevii. Temele și subiectele sunt alese în funcție de lecțiile de geografie care se desfășoară la clasă și vin ca o completare sau, în funcție datele legate de marile evenimente istorice.

ü  ”Drumul spre Marea Unire” – un proiect inițiat de Biblioteca Hangu, în parteneriat cu Școala Hangu, ce urmărește derularea unor activități care să îi determine pe copii să înțeleagă importanța, rolul și locul Marii Uniri, în istoria poporului român.

ü  Revista ”Ecoul Hangului” – Începând cu acest an revista locală apare sub egida Bibliotecii Hangu, pentru că se editează la bibliotecă, de către bibliotecar, încă din anul 2010. Revista locală ajunsă în prezent la numărul 36, este înscrisă în rândul publicațiilor on line, dar și a publicațiilor care apar în format tipărit și se ocupă de promovarea comunei Hangu, în  special,  dar are și o rubrică dedicată elevilor talentați și iubitori ai cuvântului scris, ce poartă numele ”Micii scriitori”. În luna mai, revista noastră a obținut o diplomă de excelență  din partea Asociației Naționale  ”Cultul Eroilor  - Regina Maria”, Filiala Neamț.

ü  ”Hangu, tărâm de poveste” – un proiect ce urmărește motivarea copiilor să identifice și să promoveze frumusețea și valorile locului în care s-au născu și/sau trăiesc. Participanții au posibilitatea să deseneze, să picteze, să realizeze machete și colaje și să scrie texte creative.

ü  ”Cutiuța cu provocări” – un proiect drag sufletului meu pentru că micuții care u venit doar sporadic la bibliotecă, vin acum mai des pentru a răscoli în cutiuța cu provocări și pentru a primi bomboane de la mascota ”Învățăcel” și baloane colorate de la mascota ”Spiridușul Haios”.

ü  ”Primul pas în lupta cu microbii” – un proiect inițiat ca urmare a cărților și pliantelor primite de la asociația OvidiuRo, (în cadrul proiectului ”ora să știm”) prin care toți elevii din clasele primare s-au întâlnit pe rând, la bibliotecă, cu medicul de familie și/sau asistenta medicală, care le-au vorbit despre măsurile elementare de igienă.

ü  ”Comori de suflet” – un proiect prin care urmărim scoaterea la lumină a poveștilor de viață pe care le spun cu atâta drag, încântare și farmec, oamenii în vârstă.

ü  ”Șoriceii Bibliotecii Hangu” – este un grup creat pe WhatsApp pentru a vorbi în timp util cu cât mai mulți copii.

Proiecte inițiate în anul 2021:                                                                                        ”În joacă, despre emoții”

   ”Plante, Oameni și Povești vindecătoare” - finanțat de Fundația Progress în parteneriat cu Vitas România